top of page

De beste en gezelligste restaurants van Ortisei in de Dolomieten

  • mkrijnen
  • 29 jan
  • 3 minuten om te lezen

Je kunt mij niet blijer maken met de vraag: ā€œHeb je nog leuke tips?ā€. Zo kreeg ik een paar weken geleden een vraag van iemand die deze zomer naar Ortisei in de Italiaanse Alpen gaat. Zij vroeg mij of ik nog leuke restaurantjes en barretjes in dit leuke stadje weet. Ik vind niks leuker dan in mijn geheugen te graven en na te gaan waar ik heb gegeten en waar ik de beste (vooral culinaire) herinneringen aan heb. Ik weet vaak nog precies wat ik waar heb gegeten en hoe de sfeer in betreffende horecagelegenheid was. Ik moet dan alleen nog even de exacte naam en plaats achterhalen ;-). Zo speur ik graag op google maps om het hele plaatje weer compleet te krijgen en zelf ook weer een beetje te genieten van de vaak mooie herinneringen.


Het centrum van Ortisei
Het centrum van Ortisei

Ortisei ligt in Zuid-Tirol waar twee (eigenlijk drie) talen worden gesproken, Italiaans en Duits, waardoor de meeste plaatsnamen ook in twee talen worden vermeld. Zo wordt Ortisei ook wel UrtijĆ«i genoemd. Het is een kleurrijk, sfeervol en beetje mondain stadje in de Val Gardena en ligt op zo’n 1200 meter hoogte, vlakbij mijn geliefde Seiseralm. Het centrum bestaat uit een knusse, autovrije winkelstraat met vooral kleine winkeltjes en restaurantjes en in het midden een plein met een prachtig kerkje. Het is een beetje chique dorp, waar je je kunt vergapen aan prachtige dure hotels die uit een sprookje lijken te komen. Maar wat hoger in het dorp of verder in de vallei zijn ook veel betaalbare accommodaties te vinden, bv. via deze website https://www.suedtirol.info/nl/nl/accommodaties

En, nog belangrijker, je kunt er heerlijk en vaak betaalbaar eten!


Mijn favoriete restaurants


Hieronder vind je de, naar mijn mening, leukste, lekkerste en gezelligste etablissementen van Ortisei.


ree

Enoteca La Cƫrcia

Deze kleine wijn- en cocktailbar ligt midden in het centrum van Ortisei en alleen de ondertitel van hun naam ā€˜verbeter je dag met een glas geluk’ spreekt mij als gelukszoeker al direct aan. Met een beetje van dat geluk kun je misschien een plekje bemachtigen op het terras van deze heerlijke bar waar je je kunt vergapen aan alle goed geklede Italianen die hier paraderen. In de winter is er zelfs een verwarmd terras en staan er gezellig verlichte kerststalletjes tegenover deze bar.

Eten doe je hier in de vorm van een aangeklede borrelplank, die men hier een Tagliere misto noemt; een enorme plank gevuld met heerlijke lokale vleeswaren en kazen. Maar ze serveren er ook ovenverse pizza’s en panini’s. Kortom, een perfecte plek om te genieten van alle regionale wijnen en culinaire bijlagen!


ree

Traube Osteria Wirtshaus

Dit is echt zo’n heerlijke authentieke plek waar je het gevoel hebt een andere tijd binnen te stappen. Wij kwamen er voor het eerst nadat we op kerstavond de katholieke mis hadden bijgewoond en zin hadden in een lekker drankje op een warme plek. Eenmaal geĆÆnstalleerd tussen de lokale bewoners en voorzien van een hapje en drankje begon het buiten te sneeuwen! Een beter kerstgevoel kan ik mij nog steeds niet voorstellen!

Je eet hier traditionele Italiaanse Alpengerechten, zoals een Gulaschsuppe, Schlutzkrapfen (een soort ravioli), Tagliata di Manzo (dun gesneden rundvlees met rucola en Parmezaanse kaas) of Tiroler knƶdel. Een ideale combinatie van eten in bijpassende ambiance!


ree

Snetonstube

Deze kleine en gezellige osteria kent een lange en rijke culinaire geschiedenis. Wat ooit een typisch Tiroolse stal was, is door de jaren heen omgetoverd tot een fijn en traditioneel restaurant. Deze plek is goed voor een heerlijk verzorgde avond met goed eten en bijpassende wijnen. Een echt avondje uit dus! De sfeer is lekker relaxed, de bediening zeer vriendelijk en de menukaart gevarieerd. Je eet hier niet alleen traditionele Tiroolse klassiekers, maar ook goed bereide Italiaanse specialiteiten zoals gnocchi, polenta en gegrilde groentes. En vergeet vooral niet om een gaatje over te houden voor de dolci. Wat denk je van een tartufo, een panna cotta of voor de kleine eter een affogato! Ik heb er alweer zin in!

Ā 
Ā 
bottom of page