top of page

Lyon, een culinaire bestemming onderweg naar de Alpen

  • mkrijnen
  • 30 aug 2024
  • 2 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 5 dec 2024

Lyon stond al lang op mijn lijstje van te bezoeken steden. Niet alleen omdat het een mooie tussenstop is op weg naar de bergen en de Middellandse zee, maar nog meer omdat Lyon dƩ culinaire hoofdstad van Frankrijk is. Een van de meest geroemde koks van de wereld, Paul Bocuse kwam uit de omgeving van Lyon en heeft een flinke stempel gedrukt op het culinaire imago van deze mooie stad. Hij runde er diverse restaurants en hij wordt zelfs nog geƫerd op diverse plekken in Lyon, waaronder in de markthal "Les Halles de Lyon Paul Bocuse".


De bouchons van Lyon


Qua eten val je dan ook met je neus in de boter in Lyon. Deze, overigens zeer bezienswaardige en gezellige stad, kent vele sterrenrestaurants, brasserieƫn en cafƩs, maar is vooral beroemd om de bouchons. Dit zijn kleine bistrots waar stevige en voedzame maaltijden worden geserveerd tegen betaalbare prijzen. Bouchons zijn ontstaan rond 1800 toen vrouwen, die eerder voor rijke families kookten, huiskamerrestaurants begonnen voor de werklui in Lyon. Zij kookten verspillingsvrij met producten uit de omgeving en die de rijkelui eigenlijk "te min" vonden. Elk stukje van een dier werd verwerkt tot een smaakvolle en huiselijke maaltijd.


ree

Kenmerkende gerechten zijn bv. de andouillette, een worst gemaakt van de ingewanden van varkens en runderen of quenelles, een langwerpig balletje gemaakt van deeg en gepureerde vis (een beetje zoals de knƶdel uit de Alpen). Maar ook minder spannende gerechten zoals de beroemde salade Lyonnais (met spekjes, croutons en een gepocheerd ei) of bavette (een soort biefstuk) met frites zijn er te krijgen.


Rood-wit geblokte kleedjes en kletterend bestek


Het leukste aan het eten in een bouchon is eigenlijk de hele entourage. Je eet aan kleine tafeltjes met rood-wit geblokte kleedjes, die dicht op elkaar staan. Er hangen oude posters en koperen pannen aan de wand en er wordt lekker ouderwets servies gebruikt. Het is er heerlijk rumoerig met kletterend bestek, hard lachende Fransen met een servet in de boord van hun trui en grote flessen wijn op tafel.


ree


Wij gingen, op advies van Hanneke van Bouchon du Centre in Amsterdam, naar La Meuniere, maar ook het kleinere Bouchon Chez Georges sprak mij aan, maar leek mij wat te klein voor Soof, de hond die ook mee was.


Ā 
Ā 
bottom of page