top of page

De Alpenklassieker Tartiflette, maar dan net even anders

  • mkrijnen
  • 1 okt 2024
  • 2 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 14 jan

In de Alpenkeuken wordt veel gewerkt met spek, ui en kaas. Lekker veel, lekker vet en goed vullend. Zo’n gerecht dat je echt hebt verdiend na een flinke wandeling of een mooie skitocht. Een echte klassieker in deze categorie is toch wel de Tartiflette.


ree

Ik leerde dit gerecht kennen tijdens een wintersportvakantie in Valmorel in de Franse Alpen, waar dit op straat werd verkocht. Het is een ovenschotel uit de Savoie, daarom ook wel tartiflette Savoyarde genoemd, en wordt gemaakt van aardappelen, reblochonkaas, spekjes en uien. Tartiflette ontstond in de jaren 70 in de Franse Alpen en er wordt wel gezegd dat het is bedacht om de verkoop van reblochon te stimuleren. Het wordt gemaakt van rauwe koemelk en heeft een sterke smaak en geur.


Mijn recept van de Tartiflette


In dit recept voeg ik graag de iets zoete en aardse smaak van pastinaak toe die goed combineert met de smaak van de kaas, spek en tijm. Voor de klassieke versie laat je de pastinaak weg en voeg je extra aardappel toe.

Als je geen reblochon kunt vinden, of wanneer je dit niet lekker vindt, dan kun je eventueel ook camembert, GruyĆØre of brie gebruiken.


Ingrediƫnten (voor 4 personen):

1 kg vastkokende aardappels, in plakken

300 gram pastinaak, in plakken

300 gram spekreepjes

3 grote sjalotten, in dunne ringen

2 tenen geperste knoflook

Blaadjes van 4 takjes tijm

80 ml droge witte wijn

4 el crème fraîche

3 el fijngesneden platte peterselie

250 gram reblochon of bv. camembert


Bereiden:

Kook de plakken aardappel en pastinaak in een laag licht gezouten water in ongeveer 10 minuten, giet ze af en spoel ze af met koud water.

Verwarm intussen de oven voor op 200 graden.

Bak de spekjes in een koekenpan op matig vuur in +/- 3 minuten.

Doe de sjalotten erbij en bak ze al omscheppend 5 minuten mee zonder ze te laten kleuren.

Voeg de knoflook en tijm toe aan het spekmengsel en bak 1 minuut totdat de aroma’s vrijkomen.

Schenk de wijn erbij, breng aan de kook en neem van het vuur.

Voeg de crème fraîche, peterselie en wat zout en peper toe en schep er voorzichtig de aardappel- en pastinaakplakjes door.

Schep het mengsel in een ovenschaal.

Snijd de reblochon in dikke plakken en verdeel over de aardappels in de ovenschaal.

Zet ongeveer 25 minuten in de oven tot de kaas gesmolten is.


Serveer de tartiflette met een eenvoudige bladsalade met een vinaigrette.


Bon apetit!

Ā 
Ā 
bottom of page