Dé salade uit de Alpen die het goed doet als bijgerecht
- mkrijnen
- 3 jan
- 2 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 14 jan
Ik kan echt heerlijk genieten van de rijke en smaakvolle, maar vaak ook wat minder gezonde gerechten uit de Alpen. Wanneer je op vakantie bent in de bergen gaat daar meestal ook wel een flinke bergwandeling of skitocht aan vooraf, die in ieder geval de calorieën weer een beetje compenseren. Maar wanneer je weer thuis bent, dan schiet die fikse wandeling of dat uurtje sporten er toch wel eens bij in.

Daarom eet ik altijd graag een lekkere frisse salade bij een maaltijd. In de Alpenlanden beperkt dit zich vaak tot een bord vol met een assorti van gesneden wortel, kool, komkommer, tomaat en bladsla. Veelal overgoten met een flinke hoeveelheid dressing die niet altijd even smakelijk is, maar wanneer je in vakantiestemming bent toch best lekker smaakt. Al is het maar om de nodige vitamientjes.
Deze kleurige salade vind ik lekker fris door de combinatie van bladsla, komkommer, radijs en appel, maar ook een beetje zoutig en vullend door de toevoeging van wat gebakken spekjes en wat romige Alpenkaas. Een eenvoudige vinaigrette en wat geroosterde walnoten maken het geheel af en een plaatje op tafel!
Het originele recept is van Rachel Khoo, die overigens prachtige kookboeken schrijft, maar ik heb het naar eigen smaak wat aangepast.
Ingrediënten
1 zakje bladsalade (bv. eikenbladsla, botersla of een mix van meerdere soorten)
10 radijsjes, in hele dunne plakjes
1 appel, in julienne reepjes gesneden
1 komkommer, met een kaasschaaf of dunschiller in linten gesneden
100 gram spekreepjes
2 sneden brood, in blokjes van 2 cm
100 gram geschaafde Comté of Gruyèrekaas
handje walnoten
Voor de vinaigrette:
3 el olijfolie
1 el witte wijnazijn
1 el citroensap
zout en peper
Bereiden
Maak eerst de vinaigrette door alle ingrediënten in een kommetje tot een beetje lobbige dressing te kloppen.
Rooster vervolgens de walnoten in een droge koekenpan tot ze beginnen te geuren.
Leg de bladsla op een schaal en verdeel hierover de komkommerlinten, de radijs en de appel.
Bak de spekreepjes in een koekenpan totdat ze een beetje krokant zijn, maar niet te hard. Leg ze apart op een bord en bak vervolgens de croutons (broodblokjes) in het bakvet van de spek totdat ze goudbruin zijn.
Strooi dan de spekreepjes samen met de croutons en de geroosterde walnoten over de salade.
Top de salade af met wat kaas door het erboven de raspen of er ook linten van te schaven met een kaasschaaf of dunschiller.

Bon appétit!



