top of page

Flammkuchen, de lekkerste pizza uit de Alpen

  • mkrijnen
  • 31 mrt 2024
  • 2 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 5 dec 2024

Als je aan het eten in de bergen denkt, denk je misschien niet direct aan pizza. Uiteraard wordt er in de Italiaanse bergen volop pizza gegeten, maar bij Oostenrijk en Frankrijk denk je toch eerder aan zware kost als schnitzels en kaiserschmarrn en de meer verfijnde Franse keuken.


Toch kennen de Alpen hun eigen variatie op de pizza, de Flammkuchen! De Fransen spreken in dit geval over de Tarte FlambĆ©e. Deze ā€˜pizza’ kent zijn oorsprong in de Elzas, een prachtig bergachtig gebied aan de Noordwest kant van de Alpen op de grens van Duitsland en Frankrijk. De bodem is dun en knapperig en wordt heel heet gebakken. Vandaar de naam! De traditionele versie wordt bedekt met een laagje crĆØme fraƎche, uien en reepjes spek, maar hier zijn natuurlijk vele variaties op te bedenken. Je kunt het deeg zelf maken, zoals in dit recept, maar in de supermarkten liggen tegenwoordig ook kant en klare rollen in de koeling.


ree

Dit recept krijgt nog een extra Alpen touch door de GruyĆØre kaas, een Zwitserse kaas met een beetje zoete, nootachtige smaak. Lekker voor bij de borrel of als maaltijd met een lekkere salade Savoyarde.


Ingrediƫnten

Voor het deeg:

  • 500 gram bloem (gezeefd)

  • 1 theelepel zout

  • 1 zakje gedroogde gist (7 gram)

  • 2 el olijfolie

    Voor de topping:

  • 250 gram crĆØme fraƎche

  • 80 gram GruyĆØre, geraspt

  • Zout en versgemalen peper

  • 1 grote rode ui in dunne halve ringen

  • 150 gram lekkere salami in reepjes

  • Blaadjes verse oregano


Bereiden

Kneed in een keukenmachine met deeghaken of met de hand een soepel deeg van de bloem, gist, 2 el olijfolie, een flinke snuf zout en 275 ml lauwwarm water.

Vorm tot een bal en laat onder een schone theedoek op kamertemperatuur een half uur rijzen.


Verwarm de oven op 220 graden.

Roer ondertussen de crĆØme fraƎche en de GruyĆØre door elkaar en breng op smaak met zout en peper.


Verdeel daarna het deeg in 4 gelijke stukken en vorm er ballen van.

Rol elke deegbal op een royaal met bloem bestoven werkvlak uit tot een lap van 2 mm dikte.

Keer ze tijdens het uitrollen vaak, dan gaat het uitrollen gemakkelijker.

Beleg twee bakplaten met bakpapier en verdeel de deegbodems erover.

Verdeel het crĆØme fraƎche mengsel over de bodems en bedek ze met de uienringen en salami.


Bak de Flammkuchen in de voorverwarmde oven in ongeveer 15 minuten goudbruin en gaar.

Haal ze uit de oven en bestrooi met de oregano en eventueel wat extra GruyĆØre.


Bon apetit!





Ā 
Ā 
bottom of page